vrijdag 5 februari 2016

De kraan draait!!!

Na de voorbereidende maaiwerkzaamheden en werkveldaanpassingen in verband met kwetsbare flora is de kraan donderdagochtend begonnen met plaggen. Ondanks de ruime ervaring van de machinist blijkt het lastig om de gewenste diepte van 20 cm te halen. De zode is erg slap en zodra de kraanbak dieper gaat dan 10 cm begint het materiaal ´op te stropen´ voor de bak, waardoor er happen uit het maaiveld ontstaan. In deze happen zit helemaal geen draagkracht meer. Als je erop gaat staan, zak je gelijk tot op het zand naar beneden (0.50 - 1.00 m diep).


Wat is nu wijsheid? 10 cm afplaggen levert ´bungalowdek´ kwaliteit rietland op, maar daar zit de roerdomp in principe niet op te wachten. Volvelds een onbeheerbaar kraterlandschap creĆ«ren is ook niet helemaal wat we voor ogen hadden. Uiteindelijk besluiten we dat de machinist zoveel als mogelijk de 20 cm aanhoudt, daarbij het veld aanvoelend en op het moment dat de zode gaat scheuren en er happen ontstaan, de diepte te verminderen. Dit compenseert hij dan door elders juist dieper te gaan waardoor er nog meer variatie in het terrein ontstaat, met kleine ondiepe poeltjes van zo´n 100 vierkante meter. Zo gaan we het eerst even uitvoeren. Doordat we er dagelijks zijn, kunnen we het elk moment weer aanpassen. 


Terwijl we de verschillende opties aan het overleggen zijn, komt er een blauwe kiekendief heel statig voorbij vliegen. Doordat de schemering invalt en het qua ´scenery´ een fraai geheel is, kom ik er terug bij de auto pas achter dat ik tot op het bot verkleumd ben. Kachel aan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten