donderdag 25 februari 2016

Bargekop alweer bijna klaar!

Annegienus had rond het middaguur het grootste deel van de gewijzigde oppervlakte alweer klaar. Gelegen tussen het veenmosrietland en het ongemoeid gelaten waterriet aan de andere kant van de sloot levert dit weer een mooi stuk op. Daarmee zijn de plagwerkzaamheden hier grotendeels gereed.

 


De winterse buien zorgen voor fraaie luchten boven het Zuidlaardermeer en de rietvelden. 


Het water is nog onveranderd hoog op het meer, dus een echt goed beeld van de daadwerkelijke situatie is er nog niet, maar het ziet er met al dat water wel uit als een 'echt' roerdompgebied!



De natte rietvelden, met op de achtergrond de Woldweg en de akkers van Wolfsbarge. 


Hier en daar steken nog wat planten Oeverzegge boven water uit. De grond is kleiig en dat verklaart het massale voorkomen van deze soort. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. 



De grondrillen zijn met lieslaarzen al behoorlijk begaanbaar. 


Langs de waterkant blijven wilgen staan. Deze worden druk bezocht door de bever. Ook is hieronder een gespaard stukje veenmosrietland te zien. Dit veenmosrietland zit niet vast aan de grond, maar de kragge gaat met het waterpeil omhoog. Naar beneden gaat het niet zo ver. Dan ligt het al snel op de minerale ondergrond. Een waterstandsverlaging op het meer zorgt dus voor verdroging, maar een waterstandsverhoging niet per definitie voor vernatting...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten